KÖZKINCSÉ TESZEM!!!
Kriszti pogácsájának receptje:
60 db pogácsához
Alapanyagok:
60 dkg liszt
25 dkg vaj
1 db egész tojás
1 db tojás sárgája
3 dkg élesztő (élő, nem por)
1 evőkanál só
2 dl tejföl
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
reszelt sajt és tojássárgája a kenéshez és díszítéshez
Elkészítése:
A tejet a cukorral kicsit megmelegítem a tűzhelyen,
hozzáadom az élesztőt és hagyon szépen felfutni.
Közben keverőtálba teszem a lisztet, belekockázom a vajat. Robotgép dagasztó karjával összedolgozom, hogy szép morzsalékos (a vajtól) sárgás szinű lisztet kapjak.
Beleszórom a sót, beleütöm az egész tojást és hozzáadok még egy tojás sárgáját,
majd jöhet a felfutott élesztős tej is.
A robotgépet elindítom hogy szépen dagassza a tésztát.
Hozzáadom a tejfölt is végül.
Addig kell dagasztani, míg el nem válik a tészta a táltól, és le nem válik a dagasztó karról.
Figyelem!!!!
Nekem is előfordul néha hogy még egy kicsit ragad. Nem baj, kiküszöbölhető!
Lisztezett felületre kiborítom a tésztát, meglisztezem a tetejét is és kézzel átgyúrom még.
Meleg helyen, tálban, letakarva 30 percet kelesztem,
majd lisztezett felületen kinyújtom fával és elkezdem hol egyik, hol másik irányba
áthajtogatni.
Akkor jó a tészta ha szép levegős!
Hajtogatás után még hagyom 15 percet pihenni ahogy az elején is.
Lisztezett felületen végül kinyújtom. NE VÉKONYRA!! Olyan 1-1,5 cm-re.
Jöhet rá a tojássárgája és a reszelt sajt.
Lehet szaggatni.
Én két tenyerem közt szépen még felelé meghengergetem, hogy magasabbak legyenek. :)
A sütő már persze be van kapcsolva 180 fokon.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem a pogikat és mehetnek a jó meleg sütőbe.
Mikor már halványan barnulni kezdenének, jó is. Olyan 25 perc.
Jó étvágyat.
Pogácsámért még a Nagykövet úr is rajong! :)
Aki gázsütőt használ, itt van segítségnek egy táblázat.
1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok
Sokszori készítés tapasztalatai még:
A hajtogatásnál, ha kinyújtjuk a tésztát sodrófával jó nagyra,
akkor tekerjük fel mint egy bejglit, majd hajtogattuk össze.
Ezt a hajtogatási technikát akár kétszer is megismételhetjük (közben pihenjen 15 percet).
Szép réteges lesz tőle a tészta a sütéskor.
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok
Sokszori készítés tapasztalatai még:
A hajtogatásnál, ha kinyújtjuk a tésztát sodrófával jó nagyra,
akkor tekerjük fel mint egy bejglit, majd hajtogattuk össze.
Ezt a hajtogatási technikát akár kétszer is megismételhetjük (közben pihenjen 15 percet).
Szép réteges lesz tőle a tészta a sütéskor.
Isteni ez a pogácsa, a férjem is gratulál.
VálaszTörlésA zila formákhoz lesznek fenn receptek, nagyon jó lenne!!!!
Marika